tisdag, december 12, 2006

Nu får det vara nog!

Med den deklarationen till regeringen kan man kanske sammanfatta den intressanta smärtkonferensen i Stockholms Konserthus den 5 december, som arrangerades av Svenska Smärtföreningen i samarbete med internetportalen Smärtguiden och smärtläkaren och eldsjälen Dr Bragée.

Jag hade inte möjlighet att vara med, klarar inte av att sitta en heldag på konferens, men jag har hört att alla föreläsningar har filmats. Kanske kan man köpa en dvd så småningom. I medierna har jag inte hittat något reportage och smärtkonferenser lär nog aldrig bli lika omskrivna som Nobelpriserna. Nu finns dock lite artiklar och rapporter från konferensen på arrangörernas hemsidor:
Uppmaning till nya regeringen: Kom ihåg smärtpatienterna!

Nära 20 procent av alla svenskar lever med långvarig smärta som har hög, konstant eller återkommande intensitet (1). 13 procent har allvarliga tillstånd av smärta som påverkar det dagliga livet och/eller medför sjukskrivning (2). Många unga är drabbade, medelåldern för smärttillstånd är 42 år (1). Trots att många smärtpatienter har lägst upplevd livskvalitet av alla patientkategorier så har smärtbehandling låg prioritering inom såväl sjukvård som politik. Dessutom urholkas smärtvården alltmer.

I sin regeringsförklaring sätter Fredrik Reinfeldt som mål: ”att skapa ett samhälle där alla som kan och vill ska ha möjligheter att försörja sig genom eget arbete och få uppleva arbetsglädje och arbetsgemenskap under trygga villkor. Alla sjukskrivna ska få en personlig koordinator, och en rehabiliteringsutredning ska genomföras inom fyra veckor. Rätten till rehabilitering ska lagfästas och skyldigheten att delta preciseras”. Av regeringsförklaringen borde rimligen komma förslag för en utvecklad smärtvård och för ett trygghetssystem där hänsyn tas till smärtpatienters hela livssituation...

Smärtan är något de drabbade måste leva med och arbetssituationen måste i många fall anpassas därefter. En stor del av de förtidspensionerade och långtidssjukskrivna kommer inte att kunna rehabiliteras tillbaka till sysselsättning. De sänkningar av ersättningsnivåerna som regeringen nu tagit beslut om riskerar därför att slå mycket hårt mot en redan utsatt grupp. Det rimmar illa med regeringens höga ambitioner om jämställdhet, mångfald och trygghet.

Långvarig eller återkommande smärta är den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivningar. Samhällets kostnader för långvarig smärta uppskattades 2006 till cirka 87,5 miljarder kronor. Av dessa var 7,5 miljarder direkta, vårdrelaterade kostnader och 80 miljarder indirekta kostnader för produktionsbortfall (3). En väl utvecklad smärtvård ger samhället en enorm ekonomisk förtjänst.

1994 presenterade Socialstyrelsen en nationell rapport med rekommendationer för behandlingen av landets smärtpatienter (4). Grundläggande var kravet på multidisciplinära smärtmottagningar på alla länssjukhus. Det skulle även finnas tillgång till smärtrehabiliteringsteam. Endast ett fåtal länssjukhus har idag sådan smärtvård. De får kontinuerligt minskade resurser och/eller läggs ner. Till de flesta krävs remiss och väntetiderna är långa upp till ett år eller mer. Läs mer...
I efterdyningarna av Svenska Smärtföreningens stora smärtkonferens i Stockholms Konserthus dyker det upp historia efter historia om hur smärtpatienter inte tas på allvar när de söker hjälp i sjukvården. Senast finns i Expressen en historia om hur en kvinna skickades hem med besked om att hon hade alkoholproblem – något som hon enligt hennes man definitivt inte hade. I brist på vård dog hon. Men enligt hennes man kunde hon ha räddats om sjukvården tagit hennes berättelse om svår smärta på allvar! Läs mer...
Över 400 deltagare firar Årets Smärtpatient 2006
På väg hem från Smärtföreningens årsmöte 2004 stannar Eksjöbon Göran Sommansson vid McDonalds i Borås och frågar om hamburgaren innehåller gluten. När svaret blir nej vågar Göran, som har ungdomsdiabetes och grav glutenallergi ta sig lite snabbmat som färdkost. Restaurangen har dock gett fel upplysning och med stigande problem under dygnet blir det raka resan till lasarettet i Eksjö för inläggning. Komplikationer tillstöter, vilket till slut efter en lång kedja av händelser leder till amputation av ett ben på grund av kallbrand. McDonalds har erkänt att de givit honom felaktig mat och utlovat ersättning, men har därefter backat och säger nu genom sitt försäkringsbolag att sambandet är uteslutet, och att någon ersättning inte kommer att utgå.

Men nu har Sommansson fått en viss upprättelse och erkänsla när han blev den femte patienten och den förste mannen sedan 1997 med hederstiteln Årets Smärtpatient, för "enastående insatser för andra drabbade av kronisk smärta". Det får han inte för sin sjukdom eller för sin smärta utan för att ha hjälpt andra ideellt under många år.
Smärtbehandling är en mänsklig rättighet Program

Relaterat: Sjuk av McDonalds hamburgare - får ingen ersättning

McDonald´s mötte Göran i hemlighet

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

fredag, december 08, 2006

Sjuk vård- och försäkringspolitik

Förra månadens motgift från Kloka gubben handlar om "sjuk vård- och försäkringspolitik". Det är svidande kritik mot både sossarnas och alliansens (ut)försäkringspolitik.

Intressant att socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson berömmer Anna Hedborg. Mig förvånar det inte alls, men kanske än och annan som hade förväntat sig större skillnader mellan de politiska blocken.
Förre försäkringskassedirektören Anna Hedborg, under vars ledning sjukskrivningstalen nådde historiska nivåer, har också presenterat en ny s k utredning med nya käcka förslag för att försämra den svenska folkhälsan och ytterligare uttunna resterna av en s k solidarisk socialpolitik. Förslagen i korthet:

AH:s Förslag 1) Sjukförsäkringen ska bli mer lik en vanlig försäkring och bära sina egna kostnader. Ansvarig socialförsäkringsminister kommenterar: ”Där tycker jag att Anna Hedborg sätter fingret på en viktig sak, nämligen att det har varit för lätt att komma in i sjukförsäkringen för väldigt många, och för svårt att komma ut, säger Cristina Husmark Pehrsson”.

SIEMS kommentar: Precis som en vanlig försäkring - t ex villa-, liv- eller bilförsäkring - bör då naturligtvis medborgarna indelas i olika riskgrupper och bonusklasser, med graderade premier och självrisknivåer. Då blir det väl riktigt bra och försäkringslikt? De allra sjukligaste får betala för de andra allra sjukligaste, medan de friska slipper och bara behöver betala för sig själva. Då blir väl både Anna Hedborg och den moderate socialförsäkringsministern nöjd - liksom alla andra som är totalt tomma i roten när det gäller socialförsäkringar. Ty de sjukaste kommer naturligtvis inte ha råd att betala premien, och de friskaste har ingen anledning. Så slipper vi både sjukförsäkring och bidragsberoende, ty det finns inte längre några bidrag att bli beroende av. Svält, sjuklighet och fattigdom kan dock bestå.

AH:s Förslag 2) Sjukpenningen begränsas till ett år. Därefter slussas personen över till a-kassan eller tillbaka till jobbet. Bedöms personen helt sakna arbetsförmåga återstår sjukpension.

SIEMS kommentar: Ett betydande antal skador och sjukdomstillstånd drar i dag ut över ettårsgränsen, speciellt om de kommer under medicinsk behandling. Förslaget är ägnat att snabbt mångdubbla sjukpensionssifforna, och/eller kasta ut sjuka människor helt utan försörjning. Att en tidigare LO-utredare med tillhörighet i den s k arbetarrörelsen kan komma med ett förslag av denna kaliber är bevis på att äpplen kan falla hur långt från trädet som helst, bara jordmånen är fet på arvoden...

"Det är skam, det är fläck på Sveriges banér att medborgarrätt heter pengar", skrev en gång den ärkekonservative Verner von Heidenstam. Vad skulle han då ha sagt om Anna Hedborgs utredning?
Läs hela SIEMs Månadsmagasin Nov 2006

Tidigare inlägg i ämnet: Reform av vårdsystemet "politisk bomb"

Skenheligt Hedborg!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

måndag, december 04, 2006

Försäkringsbolagens användning av patientjournaler

Vad många inte känner till är att sjukvårdens krav på sekretess inte gäller så fort patientjournaler hamnar på exempelvis försäkringsbolagens bord. Som försäkringskund har man ingen garanti att känslig information hanteras på ett betryggande sätt.

Det är också regel att bolagen begär ut fullmakt av en försäkringskund för att kunna ha fri tillgång till gamla och nya patientjournaler när personskador regleras. Som försäkringstagare är du oftast omedveten om denna praxis när en försäkring tecknas. Den oinskränkta fullmakten skapar problem, då journalanteckningar ju inte upprättas med hänsyn till hur försäkringsbolagen kan komma att använda informationen. Många läkare förstår inte att journalerna inte bara är en medicinsk utan även en juridisk handling, som av försäkringsbolagen vid senare tillfälle kan användas mot den skadade kunden.

Journalanteckningar är ofta ofullständiga och innehåller fel, vilket innebär att informationen senare kan feltolkas. Något som försäkringsbolagen flitigt utnyttjar för att kunna neka ersättning.

Som försäkringskunder behöver vi ett starkare skydd än det förslag som regeringen har lämnat till lagrådet. Det avser bara sekretess av genetisk information.

Relaterade länkar: Regeringen föreslår regler för sekretess i försäkringsbolag om genetisk information

Symposium ang. försäkringsbolagens tillgång till patientjournaler

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

lördag, november 18, 2006

Sjuka ska ha rättssäkerhet

Rättssäkerhet lär aldrig blir en valfråga. Är för komplex och uppfattas lätt som tråkig, kan inte formuleras i enkla slogans och floskler. Ändå är rättssäkerheten en grundpelare i varje demokrati. Utan rättssäkerhet ingen rättsstat.

Den strukturella diskrimineringen av sjuka människor i detta land, som sker på ett systematiskt sätt just på grund av allvarliga brister i rättssäkerheten, uppmärksammas nästan aldrig av medierna. Enskilda fall som rapporteras sätts sällan in i något större sammanhang. Och diskriminerings-ombudsmännen sysslar mest med fall där arbetsgivare och högskolor är inblandade.

Den nya regeringen har tydligen inga planer på att förbättra rättssäkerheten för sjuka och handikappade. Några förslag på att sjuka som behöver överklaga Försäkringskassans och andra myndigheters beslut ska få rättshjälp, finns inte. Nej, i stället sparkar man ännu hårdare på dem som redan ligger.

En stor eloge till Bengt Johansson, som är en av få läkare som engagerar sig i de sjukas rätt. Läs hans artikel på SvD Brännpunkt
Regeringen anser att sjukskrivningar ska kunna överprövas av särskilda läkare. Det kan medföra att Försäkringskassan ytterligare stärker sin ställning på den sjukes bekostnad. Utvecklingen är oroande, anser Bengt H Johansson, specialist i företagshälsovård.
Tidigare inlägg i ämnet: Rättvisa kräver tjock plånbok

Sjukskrivningen en handelsvara?

Sjukskrivning ska kunna överprövas

"Försäkringskassan gör fel"

Varför får sjuka ingen rättshjälp? Smärtföreningens frågor till förra regeringen

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

onsdag, november 15, 2006

Glöm inte namninsamlingarna!

Nästan 50 000 personer har redan skrivit på Namninsamlingen
mot försämringarna av a-kassan. En grupp som drabbas speciellt hårt är de som är förtidspensionerade på deltid. Skriv under du också om du vill passa på att protestera.

Glöm inte heller namninsamlingen för de sjukas rätt på forumet Förkränkningskassan

Någon stor politisk strejk för a-kassan lär det inte bli om inte de arbetslösa tar hjälp av några franska bönder, som verkar ha lite mer kämpaglöd än LO och de andra stora svenska fackliga organisationerna.

Fackförbundet Syndikalisterna hade utlyst en strejk till idag, men det var knappt några som uppmärksammade den, eftersom LO uppmanade sina medlemmar att avstå.

Fler länkar: Robine förlorar rätten till a-kassa Kommunalarbetaren

Syndikalisterna uppmanade till strejk Ekot

Tusen demonstrerade mot a-kassan Metro

Lågavlönade kvinnor drabbas hårdast av a-kassebeslut

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

tisdag, oktober 24, 2006

Allians-nyheter

Det har varit en hektisk start för vår nya regering. Här har vi samlat den senaste veckans viktigaste nyheter:

Veckans botgöring
Veckan har varit fylld med skandaler toppat med handelsminister Maria Borrelias avgång efter att under många år inte betalat greenfee till sin golfbana.

En Carl, som av blygsamhet inte vill uppge sitt efternamn men är utrikesminister, säger att han efter ett olyckligt samröre med etnisk rensing i jakt på afrikansk olja nu vill gottgöra det hela. Alla afrikanska skolbarn utom boerna ska få en kul dokumentär-DVD...

Den nya fräscha regimen fortsätter självklart den helt rättfärdiga klappjakten på vård av barn-fuskare. Det har länge ansetts klarlagt att helt arbetsföra barn tvingas stanna hemma för att sjuka föräldrar försöker finta bort karensdagen. Första steget för att rätta till detta är en informationskampanj riktad direkt till barnen på temat: ”Struntar dina föräldrar i karensdagen? Nästa gång blir det din födelsedag”.
…Dessutom är sjukdom någonting som kommer med synden, och den ska inte uppmuntras med ersättning, säger kristi advokat Per Ahltin. Övriga alliansnyheter: trängselavgiftpengarna ska gå till kärnvapen och moderaterna hoppas på ökad respekt bland osäkert anställda då ...Läs mer...
Riksdagen: Skriftlig fråga 2006/07:33 Kontroll beträffande sjukskrivningar av Michael Hagberg (s) till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)
I budgetpropositionen lägger regeringen förslag om att ändra regelverket och införa en rätt för alla arbetsgivare att begära sjukintyg från första dagen. Regeringen avser att under mandatperioden återkomma med hur förslaget ska utarbetas. Under valrörelsen var debatten hård om bidragsfusket bland allianspartierna som lovade hårdare tag, skärpt lagstiftning och ökad kontroll. En fråga som blir särskilt aktuell är hur regeringen då ställer sig till detta när de egna statsråden använder sjukskrivningen som ett medel för att slippa svara på frågor eller att bli granskade av medierna. Är detta fusk eller är statsrådet sjuk, kan man fråga sig.
Sveriges största thrillerfars
Pjäs: ”Historien upprepar sig”
Rollista: Maria ”Borelia” Borelius
Cecilia ”Stegöver” Chilo
Tobias ”Snigel i ögat” Billström
Anders ”Pippi” Borg
Biroller: buggningsminister Lars Leijonborg
Göran ”Etiken” Hägglund
Maud ”Fjollan” Olofsson
Filmmixer: Ca(r)l Bild(t)
Regi: Herr Fredrik ”Cirkus” Reinfeldt
Statistister: medlemmar i moderata samlingspartiet
Läs den spännande fortsättningen här

Nya uppgifter om finansminister Anders Borgs inköp av hushållsnära tjänster
Det har tidigare rapporterats att kostnadsmedvetne finansminister Anders Borg har betalat en barnomsorgsarbetare kontant, utan inblandning av skatteverket.

Finansminister Borg har gjort på detta sätt för att inte belasta skatteverkets arbetare med onödigt mycket administrativt jobb. Ett mycket berömvärt beslut, rapporterar KINA-TV
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

söndag, oktober 22, 2006

Sjuka och arbetslösa - förenen eder!

Det kom ett mail från Parkanna, arbetslös elektriker.

Nu är jag arg!

Bäst att börja med att försäkra att jag är frisk, arbetar vitt, betalar skatt och belastar sjukvården ungefär vart tionde år - hittills. Man kan säga att jag rent fysiskt mår som en prins eller riksdagsman. Alltså - jag skriver inte i eget intresse.

De som borde vara arga och skriva om sin situation som "samhällets legitimerade mobbningsobjekt" reagerar tyvärr som mobbningsoffer brukar göra. De blir ledsna, uppgivna, deprimerade och självmordsbenägna i nämnd ordning. Ibland undrar jag om det är tanken bakom kampanjen. Det gäller ju att få ner sjukskrivnings- och arbetslöshetstalen på alla upptänkliga sätt. Kan det vara så att ändamålet helgar medlen även i detta sammanhang?

De politiker som anför mobbingarmén borde degraderas till långtidssjukskrivna kvinnor. Då skulle de få inblick i det verkliga livet, så som många har det. Jag vill påstå att rikspolitiker som lever i sin upphöjda, skyddade verkstad inte har en susning om hur vanliga människor har det och ännu mindre om hur de som av olika anledningar hamnat i det absoluta underläget kan tänkas ha det.

Politiker x, tänk dig själv som en utsliten städerska eller wiplashskadad medelålders kvinna. Du skulle få gå med ständig värk, ha svårt att sova, inte orka sköta ditt hem, känna dig som en belastning för familjen, ha ständig oro för ekonomin (det är dyrt med medicin), känna hur tänderna förfaller, bli mer och mer folkskygg (folk ser nämligen inga yttre tecken på dina plågor) och varje gång du knäpper på radio eller tv möts du av käcka, friska politiker som talar om dig som belastande parasit eller fuskare och om hur samhället ska dra in på nådegåvorna till just dig. Nådegåvor som du själv har betalat in via skatten och genom att själv ta hand om barnen och eventuella gamla föräldrar.

Du som förföljs. Gå inte på det. Bli arg i stället för ledsen och deprimerad. Gå ihop, sök EU-bidrag (ha ha) och kämpa för att få högre sjukpenning, a-kassa och pension - inte lägre som politikerna vill. Du är ju helt införstådd med att de ser till att höja sina löner och förmåner med jämna mellanrum och skulle de drabbas av sjukdom (det finns ju vällevnadssjukdomar också) eller arbetslöshet har de sett till att de inte hamnar i din situation - var så säker. Inte ens om de döms för kriminella handlingar behöver de oroa sig - trygghetspaketet delas ut i alla lägen och uppgraderas varefter.

Du har precis samma värde. Är du osäker om just det, så fråga en politiker - de bekänner sig som goda demokrater hela gänget.

Just nu fångar försäkringskassan en stor mängd småfifflande föräldrar. Upprörande kan man tycka. Kanske beror fusket mer på barnfamiljers pressade ekonomi än på egoistisk omoral. Alla vill ha mat för dagen medan somliga vill ha delikatesser varje dag åtminstone 500 år framåt. Etik och moral bestäms av eliten i samhället. Ett tjyvsamhälle har exakt den mängd småfifflare det förtjänar. Ärlig = dumhuvud.

Och till dig politiker som deltagit och fortfarande deltar i kampanjen "slå på de slagna" vill jag säga: Släng Dig i väggen! Vem mer än dina gelikar tror du vill rösta på dig och ditt parti?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

lördag, oktober 21, 2006

Rör inte a-kassan!

Tycker du det är fel att de som har det sämst ställt ska finansiera de högavlönades skattelättnader? Protestera och skriv under namninsamlingen

Tack för tipset Olydig

Glöm inte heller bort namninsamlingen för De sjukas rätt

Sprid gärna länkarna.

Läs även Facken ska undermineras Annica Tigers blog

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

fredag, oktober 20, 2006

Fallskärmar och bidrag

När ersättningarna är höga, minst en miljon, kallas de för fallskärmar. När de är så små att människor inte kan försörja sig på dem en lägre tid kallas de för bidrag och de som behöver dem beskylls för överutnyttjande och osunt bidragsberoende. I den offentliga debatten låter det som om det fanns en fuskande bidragstagare i varenda buske. Det har nästan blivit straffbart att vara sjuk och arbetslös i Sverige.

Vår nya regering, med statsråd som själva lever i en skyddad verkstad, tycker nu att sjuka och arbetslösa ska klämmas åt ännu hårdare. Man förmår inte ens ändra på sin retorik och politik efter att hälften av ministrarna avslöjats som fifflare och bluffmakare. Tidningsrubriker som Så ska regeringen få fuskarna att svettas och Sjukskrivning ska kunna överprövas antyder att det ska sparas ännu fler miljarder på dem som redan lever på marginalen.

Men när avgående statsråd Cecilia Stegö Chilò nu kräver att få ut sin fallskärm på över en miljon tycker Fredrik Reinfeldt och hans regeringskolleger att det är helt ok. I alla fall har jag inte hört Reinfeldt eller socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson protestera mot något överutnyttjande av generösa ”bidrag”.

Det ska löna sig arbeta, är den nya regeringens mantra. Men för vissa tydligen mer än för andra. Det är skillnad på folk och folk.

Varför duger inte vanlig a-kassa åt våra politiker när de förlorar jobben? Varför sänks inte deras fallskärmar, som också är skattefinansierade bidrag, när de inte behöver arbeta?

Tidigare inlägg i ämnet: Lena Sommestad ska leva på fallskärm

Läs också: Reinfeldt - ska du ändra socialtjänstförordningen nu? Bloggen oral ventilation

Fuskalliansen Olydig

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

måndag, oktober 16, 2006

Nya skelett i garderoben

Man har nu avskrivit alla misstankar om att den gigantiska skelettansamling, som i dag på förmiddan upptäcktes i den här avsides belägna lagerbyggnaden här i Värtahamnen, skulle kunna vara en sorts nordisk skelettfilial från Pol Pots dagar. Allt tyder nu i stället på att skelettlagret i själva verket är Moderata Samlingspartiets centralgarderob för de skelett som partiets egna medlemmar har i sina egna respektive garderober och...

HANS LINDSTRÖM

Andra bloggar om: , ,

onsdag, oktober 11, 2006

Deprimerande läsning

Ofta får man läsa i medierna att svenskarna knaprar "lyckopiller" i tid och otid. Men nu skriver Dagens Nyheter att deprimerade svenskar inte får den medicinering de behöver. En undersökning i Jämtland visar nämligen att tre av fyra deprimerade var utan behandling.

Jag undrar om man kan lita på den undersökningen, med tanke på att de flesta läkemedelsstudier sponsras av de stora läkemedelsbolagen? Och måste verkligen alla depressioner behandlas med mediciner, även lättare deppighet? Är det inte naturligt att ibland vara lite nedstämd? Är det alltid bra att undvika obehagliga känslor?

Jag är ingen expert på området, vet inte var gränsen går för nödvändig behandling med antidepressiva. Men Rolf på
Smärtföreningen är i alla fall rätt säker på att många är underbehandlade.

I Vetenskapsradion får jag samtidigt höra att 40 procent av de som behandlas inte blir hjälpta av medicinerna. Har studien i Jämtland tagit hänsyn till dessa rön?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

tisdag, oktober 10, 2006

Försäkringskassan tar inget ansvar

Många nackskadade har nekats livränta och ersättning för arbetsskador på grund av en vilseledande propagandaskrift som Försäkringskassan har producerat. I skriften påstås bland annat att alla whiplashskador läker inom 3-4 månader och att alla kan arbeta efter den tiden. Försäkringsmedicinska kollegiet har uppmärksammat de felaktiga utredningarna, men kassan vägrar att rätta felen, vill inte ompröva besluten och inte heller ge de drabbade rättshjälp för att kunna överklaga. Är det någon som är förvånad?
Försäkringsmedicinska kollegiet har under senare år konstaterat att ett stor antal nackskadade patienter har blivit felaktigt bedömda hos försäkringskassor till följd av en famös debattskrift som Försäkringskassan har distribuerat...

Försäkringskassan har senare tagit avstånd från skriften. Ett stort antal skadade personer har dock drabbats av följderna av skriften och fått livränta indragen. Förhållandet har påtalats till Försäkringskassans huvudkontor med 10 konkrekta fall samt efterfrågan om och i så fall på vilket sätt kassan kan agera för att stödja felaktigt hanterade personer.

Svar har kommit från kassan (bilaga) där man uppger att man inte konstaterat sådana felaktigheter att särskild ågärd är befogad från kassans sida.
Läs mer på Whiplashgruppens blogg.

Tidigare inlägg i ämnet: RTP protesterar mot vilseledande skrift

Försäkringsmedicinska Kollegiet är en sammanslutning av läkare med intresse för försäkringsmedicin. Kollegiet och dess medlemmar skall vara fristående från försäkringskassor och försäkringsbolag. Kollegiets ändamål är bland annat att kritisk följa och värdera försäkringsmedicinska frågor och deras tillämpning.

Uppdaterad 2006-10-12

Begränsa möjlighet till livränta? Whiplash-gruppens blogg

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

lördag, oktober 07, 2006

Rättvisa kräver tjock plånbok

Jag har flera gånger skrivit om den dåliga rättssäkerheten för sjuka. Många som måste få sin sak prövad i domstol har inte råd att anlita en advokat och den statliga rättshjälpen och försäkringsbolagens rättsskydd är så urholkade att de i praktiken är värdelösa för de flesta. Nu har äntligen medierna börjat uppmärksamma problemet med den undermåliga rättshjälpen.

Den nya rättshjälpslagen stänger ute den som saknar pengar, rapporterar Uppdrag Granskning.
Mona Blomqvist är en av många svenskar som bittert fått erfara hur det svenska rättshjälpssystemet fungerar…

Sedan 1999 är Mona förtidspensionerad. Läkarna bedömde att hon ådragit sig en whiplashskada vid olyckan och Mona krävde då att hennes färskringsbolag skulle betala. Men bolaget såg inget samband mellan Monas skada och olyckan och ville därför heller inte betala. Mona och maken Sven-Erik gav sig inte med det. De hade ju rättsskydd i sin hemförsäkring - och bestämde sig 2001 för att stämma bolaget.

- Vi fick uppfattningen att ersättningen skulle täcka den totala kostnaden om vi skulle förlora. Sen visade det sig att beloppet vi fick från hemförsäkringen långt ifrån täckte det här, säger Sven-Erik.
Läs mer på webben.

Ska bli intressant att se hur den nya regeringen tacklar problemet, om den gör något alls, speciellt i ljuset av den aviserade trafikförsäkringsreformen.

I reportaget uttalar sig Johan Pehrson (fp), ledmot i justitieutskottet, om att rättshjälpen måste förbättras, men han fick ingen fråga om hur det hela ska lösas med tanke på att försäkringstagarna i framtiden kan bli ännu mer beroende av försäkringsbolagen - riskerar därmed en ännu värre situation. Han ska i alla fall ha credit för att han ställde upp på en intervju.

Det var dåligt att inte dåvarande justitieministern Thomas Bodström ville uttala sig i programmet. Han har tidigare visat total brist på empati och engagemang för bl a trafikskadades och sjukas utsatta läge.

Direktlänkar till hela programmet: Windows Media Player Real Player

Chatt efter reportaget om rättshjälp

Tidigare inlägg i ämnet: Brottslingar får rättshjälp - men inte sjuka

Anlita advokat – en kostsam belastning

Stoppa alliansens försäkringsreform!

Läs också: Riksdagen svek de trafikskadade Whiplash Info

Yttrande över DS2006:12 Trafikförsäkringsfrågor m m vari ingår vissa frågor rörande rättsskyddsförsäkring - Whiplash Info

Kategorier: Rättsskydd - rättshjälp, Personskaderätt

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

lördag, september 30, 2006

EUs direktiv för kosttillskott - förtydligande

Den 12 juli 2005 kom EG-domstolens dom i målet om EUs direktiv om kosttillskott. Det har varit ganska tyst i medierna om den saken och många vet nog inte vad som gäller. Eva Lindgren försöker reda ut begreppen. Hon har mailat oss ett förtydligande:

Det var ANH - Alliance for Natural Health - som drivit målet till Luxemburg efter att först ha tagit upp ärendet i Högsta Domstolen i London. I det finstilta kan man läsa tre viktiga beslut tagna av EG-domstolen, se särskilt punkt 3!

Det har nu visat sig att flera länders myndigheter inte har läst hela domslutet och därför inte har tagit med dessa punkter i sina lagar. ANH måste därför återigen ta upp detta ärende i Högsta Domstolen i London, för att få ett förtydligande av domen och säkra att myndigheterna ska införa direktivet på det sätt som EG-domstolen beslutat och inte hitta på en egen variant.

Det är därför viktigt för oss alla att ANH kan göra detta arbete åt oss.

De 3 viktiga punkterna:

  1. Direktivet kommer inte att gälla naturliga former av vitaminer och mineraler som normalt finns i mat.
  2. När ett ämne behöver komma med på den så kallade Positivlistan kommer godkännandeproceduren att bli enklare, mindre tidsödande och mindre kostsam.
  3. När läkemedelsverket menar att ett kosttillskott är ett läkemedel, måste de först bevisa detta i rätten. Tidigare har bevisbördan legat på den som säljer produkten.
Tidigare inlägg i ämnet

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

tisdag, september 26, 2006

Stoppa alliansens försäkringsreform!

Jag håller med Rolf Jonsson i dagens insändare i UNT. Försäkringsreformen måste stoppas. Personskaderegleringen fungerar inte i dag, vilket jag har skrivit om flera gånger tidigare. Hur ska det då bli om försäkringsbolagen får ett ännu större ansvar?

Bolagen har i dag ingen riktig tillsynsmyndighet. Finansinspektionen granskar inte enskilda fall och försäkringsbolagen kan i stort sett göra som de vill. Inte heller bolagens handplockade konsultläkare, som i princip bestämmer om de skadade får någon ersättning, har någon tillsynsmyndighet. Vem betalar sjukpenning och sjukersättning om bolagen även med de borgerliga partiernas försäkringsmodell vägrar betala ersättning med hänvisning till försäkringsläkarens "ej samband"? Blir det då ännu fler trafikskadade som får gå till socialen? Hela skaderegleringen kontrolleras hårt av bolagen. Det är de som äger Trafikskadenämnden och har utarbetat all praxis kring personskaderegleringen. En praxis som även domstolarna oftast okritiskt rättar sig efter.

Det är försäkringsbolagen själva som bestämmer om de skadade har råd att stämma dem i domstol, genom utformningen av rättsskyddet som är så lågt att det inte räcker långt i en process. Som kund har du ingen möjlighet att få ett bättre försäkringsskydd genom att byta bolag, för alla har liknande villkor.

Försäkringsbolagen har en oligopol-liknande ställning och det är märkligt att vare sig EU eller Konkurrensverket ingriper. Företagen samarbetar i dag helt öppet. Varför anser inte myndigheterna att det är konkurrenshindrande verksamhet som skadar de försäkrade?

Det är oansvarigt av alliansen att lägga ett förslag om en ny trafikförsäkring innan man har gjort något för att kraftigt förbättra rättssäkerheten och konsumentskyddet för de trafikskadade och övriga personskadade.

Läs även: Utlämnade till försäkringsbolagen GP Debatt

Kraftigt höjd trafikförsäkring Göteborgs-Posten

Ta efter Finlands modell för trafikförsäkringar

Brottslingar får rättshjälp - men inte sjuka

Orimliga påståenden om trafikförsäkringen

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

fredag, september 22, 2006

Kosttillskottsdirektivet

Eva Lindgren har skickat en rapport från ANH, Alliance for Natural Health, och kan i sammanhanget inte låta bli att förundras över hur måna EU-kommissionen är när det gäller att skydda oss mot för höga intag av kosttillskott, samtidigt som det inte finns något direktiv som begränsar ämnen som alkohol, nikotin, aspartam, socker och kvicksilver.
För att avgöra om kosttillskottsdirektivet verkligen införs på rätt sätt i England, enligt det domslut som togs av EG-domstolen 2005, kommer ANH att ta upp ärendet i Högsta domstolen i London. Detta kommer sedan att ge riktlinjer för hur andra medlemsländer inför direktivet i sina lagar. Det är alltså av stor vikt för oss alla att ANH kan göra detta.

Planer på att förbjuda terapeutiska doser av kosttillskott

EU-Kommissionen vill sätta maxdoser för varje typ av vitamin och mineral som ett kosttillskott får innehålla. De säger sig vilja skydda medborgarna genom att använda sig av säkerhetsargument tagna ur luften. Tillverkare av kosttillskott har bjudits in av EU-Kommissionen, via varje lands myndighet, för att diskutera detta viktiga ärende den 30 september. I dagsläget har inga svenska tillverkare blivit inbjudna.

ANH fortsätter sitt arbete, bland annat via mötet hos EU-kommissionen och genom information till en arbetsgrupp för riskanalysmetoder för Codex Alimentarius, som innehåller internationella riktlinjer för näringsämnen. Förutom detta arbetar ANH med 14 andra stora projekt.

Riskanalysmetoder
ANH har hela tiden påpekat och visat på den bristfälliga vetenskap som ligger bakom de metoder som de europeiska beslutsfattarna använder sig av, för att reglera användandet av näringsämnen.

I ANH’s ögon är det dessa undermåliga vetenskapliga metoder som är det största hotet mot att kunna använda terapeutiska doser av kosttillskott, som så många av oss behöver. Om vi inte ändrar detta nu kommer framtida generationers möjlighet att använda sig av vitaminer, mineraler och örter att kraftigt begränsas.

Det är inte många som har satt sig in i denna invecklade, som det verkar, vetenskapliga gåta. Men vad det handlar om är detta: De nuvarande riskanalysmetoderna är baserade på försiktighetsprincipen och de överskattar kraftigt riskerna för många former av vitaminer och mineraler. De använder sig av godtyckliga tvivelaktiga faktorer och överdriver känslighet. De samlar även olika näringsformer i så kallade näringsgrupper, tex vitamin A, D och E i en grupp och zink, selen, krom och järn i en annan grupp. På så sätt gäller samma maxgräns för alla ämnen i en grupp.

Exempelvis anses Vitamin D3 (cholecalciferol), mer och mer vara ett kraftfullt anticancer-prehormon om det ges i dagliga doser om 2000 IU (50 mcg) eller mer. Då ska man också tänka på att kroppen själv framställer 20 000 IU när du solar en timme i baddräkt. Vitamin D2 (ergocalciferol), som finns i många kosttillskott, anses vara mer riskfyllt att ta. Om man använder sig av de nuvarande riskanalysmetoderna så kommer man att sätta samma gräns för vitamin D3 som för D2. Det kan ju tyckas att det gör detsamma för lekmannen, det kanske till och med bara står vitamin D på burken. Men i praktiken innebär det att den troliga gränsen för D3 kan bli runt 200 IU. Det är den gräns som det tyska riskanalysinstitutet BfR-German Risk Assessment Institute vill sätta. De är en av de ledande som driver på arbetet med att sätta dessa gränser. Detta kommer att allvarligt minska möjligheten att använda D3 på ett nyttigt sätt. Och samma problem kan kopplas till en rad andra ämnen.

Vad är ANH?
ANH är en liten grupp av passionerade och dedikerade experter, men de är vanliga människor och inga miljonärer. De behöver hjälp och har därför en speciell hemsida för alla som vill donera pengar till deras projekt. ANH arbetar med många projekt samtidigt, bland annat med att ta kosttillskottsdirektivet till Högsta domstolen.
Senaste listan över de former av vitaminer och mineraler som tillverkare har sänt in så kallade dossiers på till EU. (pdf-dokument, engelsk text)

Relaterade artiklar: Seger för folkhälsan trots negativt EG-domslut

EU-direktiv om hälsopåstående

Andra bloggar om: , , , , , , ,

onsdag, september 20, 2006

Trettiotalet i repris

Kerstin Berminge kan tyvärr inte kommentera i bloggen eftersom länkarna inte fungerar i hennes dator. Därför publicerar jag hennes mail här:

Du har helt rätt i att det offentliga Sverige har gjort sjuka och arbetslösa till accepterade mobboffer. Även det är trettiotalet i repris, för föraktet för svaghet var ett utmärkande drag i nazismen, men även hos konservativa på den tiden, liksom hos konservativliberaler under senare delen av 1800-talet, exempelvis Herbert Spencer. Socialdarwinismen som var dominerande trend då innebar att de svaga inte var värda något, tvärtom utgjorde de en alldeles för stor belastning på samhällsekonomin. Därav förslag om till exempel steriliseringar. Det var de friska, sunda och starka som skulle segra enligt naturen. Biologismen har ju också en rennässans just nu, och alltmer förklaras biologiskt, precis som då.

Relaterade inlägg: Är detta yttrandefrihet?

Sverigedemokraterna

Läs också: Tunt och fladdrande som tyllgardiner

Nazisternas propagandakrig mot sjuka och funktionshindrade Whiplashinfos blogg

I sammanhanget vill jag passa på att påminna om namninsamlingen för de sjukas rätt.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

tisdag, september 19, 2006

Krishantering efter valet

...inget att oroa sig för Nisse - allt kåmmer att fortsetta precis lika jevlitt såm förut allså!

ISMAILS KRISCENTER

PS. Teckningarna på hemsidan byts ut varje dag, så om du inte hittar bilden med texten ovan finns säkert annat att skratta åt.

Andra bloggar om: , , ,

Kategori: Humor

söndag, september 17, 2006

Sjukvårdspartiet i Stockholm

Sjukvårdspartiets ordförande Kenneth Backgård fanns på plats vid partiets möte i Vasaparken i Stockholm i går för att informera om politiken. Majoriteten av landets sjukvårdspartier har bildat ett gemensamt parti som i år ställer upp i riksdagsvalet. Med på mötet i Stockholm var även Erica Sahlin, Härnösand, Susanne Aronssson, Kungshamn och kandidaterna i Stockholms län, Bertil Engfeldt och Kjell Brenesjö. Partiet siktar inte på att klara riksdagens 4-procentsspärr, men det räcker att uppnå 12 procent i en valkrets för att få plats i riksdagen.

Några stora kampanjinsatser fanns det inte resurser för och medierna har också varit dåliga på att förklara Sjukvårdspartiets inriktning för väljarna. Över huvud taget har de små partierna nästan helt hamnat i medieskugga i årets val. Sjukvårdpartiet anser att dagens blockpolitik och ideologiska låsningar minskar möjligheten till fungerande lösningar inom vården. Förutom i sjukvårdspolitiken tar man även ställning i arbetsmarknads-, socialförsäkrings- och energifrågor.

Några av partiets viktigaste punkter:
  • Minst 10 procent av BNP ska gå till hälso- och sjukvården.
  • Stopp för nedläggningar av sjukhus och fungerande verksamheter.
  • Stopp för centraliseringar och stordrift inom sjukvården.
  • Öka tillgängligheten och bort med vårdköerna.
  • Vården av äldre samt multisjuka ska bli bättre.
  • Hälso- och sjukvård samt tandvård ska omfattas av samma högkostnadssykdd.
  • Vården av psykiskt sjuka måste förbättras.
  • Vården ska vara offentligt finansierad men också innehålla en störe mångfald av utövare, alltifrån personalkooperativ till privata entrepenörer.
  • Slå ihop socialförsäkringssystemen.
  • Sänkta el-, värme- och drivmedelspriser, bort med moms på skatt.
Det fanns gott om tid i går att tala med partiets representanter och själv försökte jag förklara hur dålig vården fungerar för nackskadade och patienter med kronisk värk, problemet med försäkringsläkarna etc. Jag hoppas att olika patientföreningar etablerar kontakter med Sjukvårdspartiet, för här finns helt klart en större vilja att lyssna på våra frågor än bland de etablerade partierna, som inte alls har uppmärksammat våra problem i denna valrörelse.

Läs också: Vilka kommer in i riksdagen?

"Patienter styckegods i modern sjukvård"

Tidigare inlägg i ämnet: Backgård toppar Sjukvårdspartiets rikslista

Trött på etablerade partier

Andra bloggar om: , , , , , ,

lördag, september 09, 2006

Valet i färg

Svårt att bestämma dig för vem som ska få din röst? Hans Lindströms färgteckningar kan kanske hjälpa dig på traven:
Har du nån sista önskan Olle, nu när läkarna säger att du har högst en månad kvar?

Att folkpartiet åker ur riksdagen!
Tja, vi i folkpartiet har ju en himla liberal syn på dataintrång!
...men vilka tror du förlorar valet då?

Väljarna!
Frågan om jobben är den absolut viktigaste frågan för alla politiker över alla partigränser. Får vi bara behålla våra jobb så är vi nöjda.
Det värsta med att vara politiker är att man måste tycka vad man säger i stället för att säga vad man tycker!
Numera har ord som "liggsår", "uttorkning" å "vanvård" en så himla negativ klang!
Jaha, då känner ni kanske Fredrik Reinfeldt då - han är också från en annan planet.
Gärna arbete - men först en rejäl tandbrygga.
Hans Lindströms teckningar byts ut varje dag.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Kategori: Humorsidan

fredag, september 08, 2006

Trött på etablerade partier

Jag tycker att sjukvårdsfrågorna nästan helt kommit i skymundan i valrörelsen. Och skandalen med folkpartiets dataintrång gör det ännu svårare att få uppmärksamhet för spörsmål som hamnar längst ner på partiernas och mediernas agendor. Många långtidsjuka och skadedrabbade är mycket missnöjda med den politik som förs och om inte politikerna intresserar sig för våra problem nu, när tänker de då göra det?

Kanske dags att rösta på nya partier? Jag letade efter sjukvårdspartiets hemsida, men hittade inte någon information som handlar om Stockolms län. Så jag mailade till en representant för Stockholm:

Hej!

Hur har ni det med valsedlar i Stockholms Län? På mitt filialbibliotek i Järfälla ligger valsedlar från flera nya partier, men inte några från sjukvårdspartiet. Och jag har inte sett någon info om ert program.

Jag är trött nu på alla etablerade partier. Landstinget skär ner på vård, färdtjänst och annan service till funktionshindrade, men byråkratin bara växer och skatterna har höjts kraftigt.

I dag fick jag en kallelse till mammografi. Avgift 140 kronor, frikort gäller inte. Varför gäller inte frikort, undrar man? Är inte det diskriminering? För en hörselapparat har jag fått betala 600 kronor själv, räknas inte heller in i högkostnadsbeloppet. Remisskrångel vid besök hos sjukgymnast och ÖNH-läkare. Och tandvården orkar jag inte ens nämna här.

Jag har en nackskada, men någon egentlig vård får man inte i Sverige. Sjukvården här lyckas inte ens ställa en riktig diagnos på våra skador. Jag känner flera patienter som åkt utomlands och betalat operationer ur egen ficka. Själv har jag stora kostnader för komplementärmedicinska behandlingar. Kan inte bara knapra på vanliga värktabletter på grund av alla biverkningar.

På min vårdcentral, där det är svårt att få tid, träffar jag nya läkare varje gång jag går dit. Jobbigt att ständigt behöva upprepa sin story för nya doktorer. Många talar dessutom dålig svenska.

Jag och många med mig anser också att sjuka ska ha rätt till ett fritt juridiskt ombud om vi behöver överklaga ett myndighetsbeslut eller stämma försäkringsbolag vid personskador. Sjuka och skadade med försvagad ekonomi har inte råd att anlita advokat. Behöver man intyg av specialistläkare för att kunna bevisa sin skada så kostar det också extra, räknas inte heller in i högkostnadskortet. Vissa intyg är numera momsbelagda.

Försäkringsläkare (både kassans och försäkringsbolagens konsultläkare) har ingen tillsynsmyndighet och kan kränka och skada patienter utan att de kan ställas till svars. De träffar ju inte patienterna. Innan jag skadades i en olycka trodde jag aldrig att det kunde gå till så här i ett land som kallar sig för en rättsstat.

Inte många politiker intresserar sig för våra frågor, inte ens nu när det är val. Det behövs alternativ.

Gå gärna in på Förkränkningskassans forum och läs.

Tacksam om Du kan maila mig lite information om sjukvårdspartiets program - eller länka till någon sida.

Vänliga hälsningar

Hannelore

Jag fick svar nästan omgående:

Sjukvårdspartiet i Stockholms län är nystartat och vi har ännu inte hunnit arbeta fram ett lokalt program. Vi har gått ut med ett flygblad. Jag själv jobbar med färdtjanst och den går att effektivisera. Jag finns på telefon xx eller mobil xx och du är välkommen att ringa. Du kan också se vad det nationella partiet tycker på deras hemsida. Jag ska se om det finns möjlighet att valsedlar kommer till din ort, men vi har små resurser. Om Du inte hittar våra valsedlar, var noggrann när du skriver på en blank valsedel. En bokstav fel och den är ogiltig. Den blå: "Sjukvårdspartiet Stockholms län", den gula enbart "Sjukvårdspartiet".

Med vänlig hälsning

Bertil Engfeldt

Bilagan "Vågar du bli sjuk?" som Bertil Engfeldt har skickat har jag lagt ut här (Word-dokument)

Jag lämnar inte ut telefonnumren här, men du kan själv maila till sjukvårdspartiets lokala representant om du är intresserad. Kontaktinformation finns på nationella sjukvårdspartiets hemsida. Har själv inte hunnit ringa ännu, men jag lägger ut fler svar här om jag får veta mer som kan vara intressant för dig som bloggläsare.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

fredag, augusti 11, 2006

Vården sviker smärtpatienterna

Om du vill ha din smärta utredd och behandlad måste du vänta drygt 4 år och besöka mer än 6 läkare, läser jag i senaste Leva, Svenska Smärtföreningens tidning. Här refereras en färsk medlemsundersökning från RTP. Undersökningen, som baserar sig på en enkät till drygt 1 000 personer, visar att smärtpatienter bollas runt i vården och i många fall inte får den hjälp de behöver. Endast 50 procent har fått behandling på smärtklinik med multimodal smärtrehabilitering, trots att många av RTPs skadegrupper lever med en komplicerad smärtproblematik i mer än 13 år. 10 procent har svarat att de inte har fått någon behandling alls.

Läs mer om smärtprojektet på RTPs hemsida, där det även går att ladda ner hela rapporten i pdf-format.

Andra bloggar om: , , , ,

torsdag, augusti 10, 2006

Se till att bli EU-politiker innan du blir sjuk

Orkar och hinner inte skriva så mycket just nu, men jag kan inte låta bli att tipsa om ett intressant inlägg i bloggen Östra Ölands fria horisont om EU-politikernas otroliga privilegier. Jag inser nu att jag valde fel bransch innan jag blev skadad. Har bara en bråkdel av alla förmåner som de förtroendevalda inom EU åtnjuter:

28 dagars gratis vistelse på spa, tydligen även för friska, 28 dagars betald konvalescens. Gratis tandvård och glasögon, förutom all annan kostnadsfri sjukvård. Subventionerade alternativa behandlingar. 400 000 kronor per år för den som drabbas av handikapp - som man förmodligen får utan att behöva stå med mössan i hand och krångla med försäkringskassans obegripliga blanketter, överklaga och vänta i flera år på beslut. Varje parlamentariker får en rad försäkringar gratis, 50 00 kronor om året till en språkkurs, 2 680 kr per dag i omkostnadsersättning, etc. Hela familjen omfattas av de generösa förmånerna - även barn vid sidan av äktenskapet.

Jag tycker inte längre att vi bör ha en folkomröstning om EU:s nya konstitution utan om utträde ur EU.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Kategori: EU-relaterat

söndag, juli 30, 2006

Fuskjakt med förlust

Försäkringskassan kommer att få tillbaka högst hälften av de pengar som fuskjakten kostar. Samtidigt bedöms skattefusket, som främst utövas av höginkomsttagare, omfatta ca 20 gånger så mycket pengar som det påstådda fifflet i socialförsäkringssystemet. Det skriver tidningen Arbetaren i den avslöjande artikeln En halv fuskare per fuskjägare:
Försäkringskassan har fått 150 extramiljoner av regeringen för att anställa 300 nya fuskjägare. Men myndigheten räknar själv med att varje fuskjägare kommer att lyckas få mindre än en fuskare dömd, och det är möjligt att man bara kommer att få igen hälften så mycket pengar som satsningen kostat...Till de 150 miljonerna från regeringen ska läggas de kostnader polis och rättsväsende har för anmälningarna.
Tidningen Arbetaren påpekar också att regeringen i regleringsbrevet har gett ovanligt detaljerade instruktioner för hur Försäkringskassan ska återrapportera uppfyllelsen av den utökade fuskjakten.
Som jämförelse har myndigheten inga krav alls på att återrapportera hur den uppfyller det generella målet ”vårdens kvalitet och tillgänglighet ska förbättras” eller ”tandhälsan ska förbättras för de grupper som är mest eftersatta ur tandhälsosynpunkt”.

Så man kan ju undra vilka märkliga prioriteringar regeringen gör och varför. Många sjuka och föräldralediga måste numera vänta i flera månader på utbetalningar från försäkringskassan, samtidigt som man tydligen tycker det är viktigare att nyanställa till fuskjakten i stället för till den ordinarie verksamheten, där det råder kronisk brist på personal.

Läs även: I väntan på pengar Borås Tidning

Skattefusk bland privata vårdgivare

Uppdaterad 2006-09-26

En miljard i bidragsfusk enligt F-kassan

Andra bloggar om: , , , , ,

fredag, juli 21, 2006

Friska som inte behöver arbeta

Bert på forumet Förkränkningskassan uppmärksammar det faktum att det finns ca 80 000 friska personer under 65 år som inte behöver arbeta eller stå till arbetsmarknadens förfogande. Det handlar om avtalspensionärerna.

Han ställer den berättigade frågan varför man kräver att svårt sjuka och arbetsskadade ska jobba medan många friska förtidare får välja om de vill ta det lugnt eller dryga ut de ofta generösa inkomsterna med något spännande och lukrativt extraknäck.
...men är det ett rättvist och samhällsekonomiskt system att fullt friska personer inte behöver arbeta medan man jagar skadade, sjuka och mer eller mindre utslitna personer...kanske också utsätter dem för ekonomisk stress och i värsta fall driver dem till självmord. Får de något arbete så producerar de troligen sämre än vad t. ex. en avtalspensionär skulle göra.
Man kan verkligen fråga sig varför avtalen med vissa grupper i samhället är så heliga, medan det är fritt fram att ständigt försämra för sjuka, arbetsskadade och handikappade. Aldrig har jag hört någon säga att alla som lever på avtalspensioner eller fallskärmar får BIDRAG som måste sänkas, trots att det i många fall handlar om skattemedel.

Andra bloggar om: , , , , ,

torsdag, juli 20, 2006

Brottslingar får rättshjälp - men inte sjuka

Svårt sjuka människor i det här landet har ingen självklar rätt till vård, rehabilitering, sjukpenning och juridisk expertis och jagas numera av myndigheterna. Men gentemot brottslingar är staten undfallande och slapp.

"Hagamannen" kan låta sig företrädas av stjärnadvokater och behöver inte oroa sig för kostnaderna. Han slipper också betala skadestånd ur egen ficka.
Sammanlagt ska Niklas Lindgren betala drygt 850 000 kronor till sina offer. Han har under våren sålt sina fordon och fastigheter. Åklagaren har inte gjort anspråk på någon egendom i samband med förundersökningen så nu står Niklas Lindgren utan beslagtagbara medel, skriver Göteborgs-Posten.
Nu blir det skattebetalarna och försäkringsbolagen som får stå för fiolerna. Jag blir upprörd på gränsen till ursinnig när jag läser detta.

Sjuka, trafik- och arbetsskadade som behöver skadestånd och ersättningar för att kunna överleva och inte har råd att anlita advokat för att hävda sina intressen får sällan någon rättshjälp värd namnet. Den allmänna rättshjälpen och rättsskyddet i de privata försäkringarna är så urholkade att de inte räcker för att bekosta dyra advokatarvoden. Det finns många exempel på trafikskadade som fått gå ifrån hus och hem efter att ha förlorat rättsprocesser mot försäkringsbolagen.

Vid överklagande i en förvaltningsdomstol finns nästan ingen möjlighet alls att få rättshjälp via försäkringar eller det allmänna. Staten suger dessutom ut sjuka människor genom att kräva moms på rättegångskostnader och vissa läkarintyg.

Facket ställer inte heller alltid upp med LO-TCOs rättshjälp i t ex arbetsskadeärenden. Men i medierna skryter man gärna med hur duktiga deras jurister är. Jag känner arbetsskadade som inte får hjälp av facket, trots synskador och andra svåra besvär som gör att de inte klarar av att föra sin egen talan. Vilket för övrigt inte ens är enkelt för en frisk person om man inte är utbildad jurist.

Varför reagerar inte vare sig riksdag, regering eller höga jurister mot dessa missförhållanden i vårt rättsväsende? Finns det inga ansvariga politiker längre med lite sunt förnuft, rättspatos och engagemang?

Svenska politiker moraliserar gärna över andra länders politik. Senast var det vår justitieminister Thomas Bodström som klagade på den tyska polisen. Varför inte börja sopa rent framför egen dörr?

Läs också: Godtycket regerar Smärtföreningen

Skattebetalarna kan få stå för skadeståndet Whiplashgruppens blogg

Anlita advokat – en kostsam belastning

S-politiker tecknade försäkring mot medier Whiplash-Nyheter

Kategori: Rättsskydd - rättshjälp

Andra bloggar om: , , , , , ,

tisdag, juli 11, 2006

Larm kan aldrig ersätta personal!

Det skriver Demensförbundet och uppmanar alla att skriva under en protestlista.

Jag har själv erfarenhet av att larm inte ersätter personal. När min mor fick en hjärninfarkt för några år sedan hade hon ingen nytta av larmarmbandet. Det låg kvar på nattduksbordet. Gamla gör inte alltid som de blir tillsagda. Hur många timmar hon satt på toaletten innan hemtjänstpersonalen hittade henne hjälplös, halvsidigt förlamad, vet jag inte. Men jag vågar inte tänka på följderna, vad som hänt om jag inte samma dag hade kontaktat hemtjänsten och sagt att jag var orolig eftersom min mor inte svarade i telefon. Bara en gång i veckan kom en sjuksyster hem till henne för att fylla på hennes dosett med medicin.

Min mor dog en vecka senare. Hon var svårt hjärtsjuk och jag klandrar inte sjukvården eller hemtjänsten. Men det är vansinne att tro att tekniken kan ersätta mänsklig omtanke och omvårdnad.

Skriv på demensförbundets protest.

Tidigare artikel i ämnet: Äldreboende ersätter personal med larm

Andra bloggar om: , , , , , ,

lördag, juli 01, 2006

Fortfarande för krångligt och dyrt

Oavsett vem som vinner valet i höst ser det ut att bli billigare att gå till tandläkaren. På fredagen presenterade regeringens utredare ett förslag på ökat statligt stöd till tandläkarräkningarna, rapporterar Ekot.
Jag anser spontant att de föreslagna trappstegs-högkostnadsskydden är alldeles för krångliga. Mycket svårt att överblicka hur stor slutsumman blir. Om det inte finns någon nivå där man betalar 0 kronor så är det inget riktigt högkostnadsskydd. Man ska kalla saker vid dess rätta namn och inte vilseleda folk.

Hälften av 25 000 kronor är fortfarande för dyrt för många. Frågan är också vad som händer med de grupperna som i dag har förhöjt tandvårdsstöd? Blir det någon egentlig skillnad när det inte blir en maxgräns nu heller? Så länge det inte finns en prisreglering är risken stor att tandläkarna återigen passar på att kraftigt höja taxorna. Även folktandvården har numera ambitionen att gå med så hög vinst som möjlig, inte att ge medborgarna bra och billig tandvård. De privata klinikerna brukar anpassa sig efter folktandvårdens priser.

Jag undrar hur reformen ska synkroniseras med landstingens regler? I dag finns ingen samordning alls och försäkringskassans och landstingens olika regler är en djungel. Patienterna riskerar att drabbas av höga undersöknings- och utredningskostnader innan han eller hon vet om en behandling till exempel faller inom ramen för sjukvårdens högkostnadsskydd. Därför avstår många från att söka de få subventioner man kan få.

Vad händer när tandläkaren inte blir klar med omfattande behandlingar inom ett år? Hur blir det med alla krångliga förhandsprövningar som i dag tar flera månader?

Många frågetecken. En tandvårdsförsäkring ska vara enkel och tydlig. Det här riskerar att bli ännu en reform som kräver att tandläkarna måste gå på kurser för att lära sig hur den fungerar - och ett enormt pappersarbete med en snårig byråkrati.

Tummen ner.

Tidigare inlägg i ämnet: Gratis kan visa sig vara dyrt

Kategori: Tandvård

Andra bloggar om: , , , , , , ,

tisdag, juni 20, 2006

EU-direktiv om hälsopåstående

Eva Lindgren, som bevakar EU-beslut om kosttillskott, naturläkemedel etc, har skickat oss information om det nya EU-direktivet om hälsopåstående:

Den 16 maj 2006 röstade EU-Parlamentet för en kompromiss gällande det kontroversiella EU-direktivet om Hälsopåstående. 614 röster för och 8 emot. Huvudfrågan i direktivet är att EU-Kommissionen vill skapa en sk Positivlista, med godkända hälsopåståenden. Denna lista ska utformas under tre års tid med bidrag från medlemsländerna. Ett exempel på ett sådant godkänt påstående skulle kunna vara: "Kalcium är bra för dina ben".

Varje nytt påstående, efter det att listan är klar om tre år, måste kontrolleras av EFSA (European Food Safety Authority) och godkännas av EU-Kommissionen. De kluriga frågorna emellertid fanns i detaljerna och rutinerna. Exempelvis om man ska införa en rutin för formella tillstånd eller en anmälan-rutin för nya produkter med hälsopåståenden som vill in på marknaden.

EU-Kommission ville ha formella tillstånd och Parlamentet ville ha en anmälan-rutin, vilket skulle tillåta företag att göra ett hälsopåstående om inte någon har en invändning eller att bevis efterfrågas. Detta, föreställer man sig, skulle snabba upp starten för marknadsföringen av en ny produkt och godkännanderutinen skulle också bli billigare för matleverantörer och därmed inte bli ytterligare ett hinder för nyheter.
Kompromissen gav en rutin som ger EFSA åtta månader att kontrollera en ansökan. Att jämföras med EU-kommissionens förslag där ingen tidsgräns var inskriven.

En annan fråga var artikel fyra, som gäller näringsprofilering. I originalförslaget gällde att mat som innehåller en hög andel av ämnen som anses vara skadliga för hälsan, som exempelvis socker eller fett, skulle bli förbjuden att få ha ett hälsopåstående även om det innehöll en låg dos eller hade en tillsatts av andra hälsosamma näringsämnen.

I kompromissen kan en produkt som inte uppfyller en näringsprofil fortfarande få göra ett hälsopåstående så länge som ett av ämnena överskrider gränsen och att detta skrivs på etiketten. Varumärken kommer också att ingå i regleringen. Parlamentet ville inte att varumärken skulle ingå eftersom många företag har lagt ned mycket resurser under många år för att bygga upp ett igenkännande av sin produkt. De menar att det skulle vara förbryllande för konsumenter, som idag associerar en vara med hälsa, om varan plötsligt skulle försvinna från hyllan. Emellertid, överenskommelsen garanterar att varumärken som fanns på marknaden före januari 2005, ska få 15 år på sig att uppfylla direktivets regler.

Läkare och hälsoinriktade terapeuter kommer inte att individuellt kunna rekommendera produkter för deras hälsofördelar. Rekommendationer från exempelvis stiftelser inom hälsa och andra liknande organisationer kan bli tillåtna enligt de enskilda ländernas regler.

Direktivet kommer att öka kostnaderna för företagen. Sammanställningen av uppgifterna i en ansökan för en produkt kan komma att uppgå till 1, 3 miljoner kronor. Plus avgiften till EFSA för genomgång av ansökan. Nästa steg som sker nu är att Ministerrådet diskuterar direktivet under juni och röstar i september. Direktivet kan då börja att gälla under 2006 och börja att tillämpas sex månader senare omkring april 2007.

Men det finns fortfarande en chans, dock liten, att en av de större medlemsländerna röstar emot förslaget, exempelvis Frankrike eller Tyskland. Det sägs att varken det socialistiska eller kristdemokratiska blocket var glada över kompromissförslaget.

Läs mer: Euro Parliament votes through health claims compromise

Andra bloggar om: , , , , ,

lördag, juni 17, 2006

"Förbättrad behandling" påstås ge ekonomiska vinster

Sjukgymnast Mark Rosenfeld har doktorerat med studien Whiplashrelaterade besvär efter fordonskollisioner - förbättrad behandling och dess ekonomiska vinster i ämnet tidig intervention vid whiplashtrauma.

I sin avhandling påvisar han att om patienten får rätt instruktioner de första veckorna efter en bilolycka så minskas behovet av långa sjukskrivningsperioder vid whiplashtrauma (pisksnärtsskada) från 25 % till 5,7 %. Instruktionerna består av enkla rörelseövningar och vid behov stödjande sjukgymnastik under några besök.

- Det är viktigt att patienten förstår att det inte är farligt att röra sig. Rörelserna gör att både cirkulationen och läkningen av skadan blir bättre, säger sjukgymnasten Mark Rosenfeld.
Jag förstår inte vad som är nytt med denna avhandling. Mantrat att det inte är farligt att röra sig har jag redan fått höra för 9 år sedan, när jag skadade mig. Jag känner inte en enda whiplashskadad som inte har ordinerats sjukgymnastik och enkla övningar. Ett stort problem är att många inte kommer igång med någon specialistsjukgymnastik på grund av långa väntetider inom vården. Och de flesta som får kroniska besvär blir inte bättre av enbart gymnastik och rörelseövningar. Vissa blir till och med sämre. Det går inte att dra alla whiplash- och nackskadade över en kam. Det är nödvändigt med individuella behandlingar. Hur många gånger ska man behöva upprepa denna självklarhet.

Kruxet är att man i Sverige anno 2006 fortfarande inte kan diagnostisera nackskador. Om patienten har avslitna eller skadade ligament så är det direkt oansvarigt att påstå att det inte är farligt att röra sig. Så länge ingen med säkerhet kan säga exakt vad som är skadat har de flesta ingen nytta av dylika allmänna råd. Patienten brukar själv lära sig vad han eller hon blir bättre eller sämre av.

Extra skeptisk blir jag när jag läser att studien har finansierats av Försäkringskassan, som numera enbart är intresserad av att spara pengar, inte att minska det mänskliga lidandet. Mönstret går igen från Whiplashkommissionen. Ambitionen att forska fram nya och bättre diagnos- och behandlingsmetoder lyser med sin frånvaro.

Forskningen i Sverige styrs allt mer av ekonomiska och ideologiska hänsyn. En stor portion prestige från det medicinska etablissemanget sätter också käppar i hjulet för patienternas tillfrisknande. Om man framgångsrikt vill behandla en skada måste man först kunna ställa rätt diagons. Nu börjar man hela tiden i fel ände. Och mycket verkar gå ut på att skuldbelägga och mer eller mindre idiotförklara patienten. När flaskhalsen finns inom sjukvården hjälper det tyvärr sällan med goda råd och instruktioner.

Några patienter har ur egen ficka bekostat alternativa diagnos- och behandlingsmetoder. De som exempelvis blivit bättre efter en operation i Tyskland eller USA är tråkigt nog väldigt få läkare intresserade av att undersöka. Behandlingar och operationsmetoder som av patienterna upplevs om framgångsrika avfärdas ofta som ovetenskapliga, innan man ens har hunnit kika närmare på metoden.

I till exempel Finland är man dock mer på alerten. Där har man nu publicerat en studie om funktionsmagnetröntgen av det kranio-cervikala ledkomplexet. Studien är gjord av Raija Mikkonen och Karl-August Lindgren i Helsingfors. Finns på engelska och kan laddas ner som pdf-dokument. Liknande undersökningar görs i Tyskland och Norge. Men Försäkringskassan i Sverige vill inte bekosta dessa undersökningar.

Om Dr Volles tyska diagnosmetod kan man bl a läsa om i Läkartidningen.

Tidigare inlägg i ämnet: Patienter med långvarig smärta ofta rädda för att röra sig

Andra bloggar om: , , , , , ,

fredag, juni 16, 2006

Sjukresebyråkrati - klagomål

Det har inte skrivits i bloggen på ett par veckor. Beror tyvärr på att orken och energin tar slut ibland. Uppslag saknas inte, men vi som skriver här får anpassa insatsen efter förmågan.

Nu har jag i alla fall i några veckor filat på ett mejl till Stockholms läns landstings sjukreseenhet. Det har ändrats och kompletterats några gånger på grund av ny information och nya problem. I går lyckades jag äntligen få iväg brevet. Är less nu på allt krångel och all byråkrati som fullständigt tar musten ur oss sjuka. Jag undrar varför jag ska tvingas trassla med sjukresor när jag redan har färdtjänst. Två olika kortnummer, flera olika högkostnadsbelopp och en mängd telefonnummer och koder att hålla reda på. Jag måste ha med mig ett halvt kontor varje gång jag reser lokalt inom länet. För en frisk person är det säkert lättare att planera en resa till Australien.

Alla som vill klaga på landstingets sjukresor måste lämna skriftliga klagomål. Jag återger brevet här. Det är långt, och då har jag ändå inte tagit upp alla problem; till exempel förseningar, att man måste vänta i minst 20 minuter innan man får ringa ett speciellt nummer för att fråga varför taxin man har beställt inte dyker upp (kallas för resegaranti), en växel i Estland med personal med obefintlig lokalkännedom och dåliga kunskaper i svenska och så vidare... Denna byråkrati kan för utomstående te sig fullständigt obegriplig och idiotisk, men jag tror inte att sjukvårdspolitiker och -administratörer är totalt inkompetenta, utan delvis är det här säkert en medveten strategi för att hindra sjuka från att söka vård och hjälp. Jag tycker även synd om personalen på golvet som måste ta emot samtal från ilskna resenärer och försvara detta korkade system.

Mejl till sjukreseenheten:

Jag ringde i måndags för att kolla att mina sjukresor till vattengympan var inlagda på nytt. Nu fick jag veta att resorna plötsligt bara gäller för juni ut, trots att ni tidigare sagt att de gäller 3 månader i taget? På RTP sa de till mig att de tidigare gällde för ett år i taget. Jag har både talat i telefon med handläggaren på RTP och mejlat förra veckan - så det kan knappast ha blivit någon missuppfattning mellan mig och henne.

Varför får jag olika besked hela tiden? Varför informerar ni inte ordentligt, varken patienterna eller vårdgivarna? Varför ändras allt ständigt, om det nu över huvud taget finns något system? När man frågar får man allmänt svepande svar om att det står så i datorn eller att det handlar om restriktioner, nya regler...

Jag hinner inte informera vårdgivarna om alla "regler" och "restriktioner" därför att allt verkar ändras i snitt varje vecka. Dessutom får man tydligen olika svar beroende på vem man pratar med på sjukreseenheten.

Jag hann inte fråga färdigt - behövde även få besked angående en resa nästa dag till Sabbatsberg sjukhus - då damen jag talade med slängde på luren. Jag lät säkert något irriterad, men det är väl inte så konstigt när man ständigt möts av krångel, oklara besked och hänvisning till märkliga regler som man inte förstår, som inte finns på pränt och framstår som helt godtyckliga. Hur ska man som patient kunna hålla koll på saker och ting under sådana premisser?

Och efter flera månader har jag fortfarande inte fått några sjukresor för tandvård.

Som jag tidigare har berättat i samtal med er har jag alltså redan färdtjänst, men nu har reglerna plötsligt ändrats om man behöver extra resor för tandvård. Själv har jag nu fått lämna återbud till tandbehandlingar flera gånger för att tandläkaren inte har laddat mitt sjukresekort. Till sist tvingades jag använda mina färdtjänstresor till ett tandvårdsbesök.

Eftersom tilldelningen av färdtjänstresor inte längre räcker ens till det allra nödvändigaste kan jag inte använda mina få resor till tandvård också, vilket jag har gjort flera gånger innan tilldelningen minskades kraftigt 2003. (Man sa då att det var tillfälligt för att spara pengar, men nu har det varit tillfälligt i 3 år och landstinget går med vinst.)

Har talat med min tandläkare, men han sa först att han inte har fått info om sjukresereglerna. Han förstår inte heller vad han ska göra och jag vet inte hur jag ska förklara saken. Nu har jag skrivit ett långt brev till honom, men jag tycker inte att det är min uppgift som patient att informera vårdgivarna. Vilket dessutom inte är lätt, då jag själv inte får någon tydlig information.

När jag talade med sjukreseenheten för ca 2 månader sedan och förklarade problemet, så ringde en vänlig person till tandkliniken för att informera om vad som måste göras. Men det hjälpte tyvärr inte. Sköterskan som tog emot samtalet sa att hon i sin tur hade lämnat informationen till min tandläkare. Ingenting hände dock. När jag ringde igen och frågade - då hade det hunnit gå några veckor till - fick jag veta att jag skulle sköta detta själv. Jag frågade sköterskan ännu en gång. Hon sa att hon hade fått besked att resorna skulle läggas in via internet. Men kliniken saknar tillgång till internet och därför kunde detta inte ordnas.

Jag talade även med min sjukgymnast som tydligen har mer vana med sjukresekrånglet. Hon sa att varje vårdgivare får ett unikt nummer. Därför kan inte patienten överta detta arbete. Dessutom går det ju inte att skicka in ett papper i efterhand med min tandläkares underskrift, så som jag har gjort tidigare för att få extra resetilldelning av färdtjänsten.

Under tiden har jag även fått gå till en lokal tandläkare akut då jag inte kunde vänta längre, vilket har medfört extra kostnader för mig. Måste betala en gång till för undersökningen. Fick också låta tandläkaren dra ut en tand i stället för planerad rotspetsoperation och krona. Hur jag ska göra i fortsättningen vet jag inte. Min ordinarie tandläkare har varit sjuk i olika perioder och jag förstår att hans tid inte räcker för en massa papperstrassel. Det är oftast vi patienter som får det extra besvärligt när byråkratin inte fungerar.

Tandvård, färdtjänst, sjukvård och försäkring har blivit ett stort byråkratiskt kaos för oss som är funktionshindrade och kroniker och det tycks bara bli värre. Man borde drastiskt förenkla reglerna, det skulle spara pengar för alla inblandade parter.

Jag överväger att göra en anmälan till Socialstyrelsen om det går, därför att alla ständigt nya regler och avgifter som politiker och sjukvårdsbyråkrater hittar på även har blivit ett hot mot patientsäkerheten. Vi som är sjuka får inte den hjälp och vård vi behöver pga av alla byråkratiska hinder och ökade kostnader.

Hur ska människor som t ex har kognitiva besvär klara av att fatta hur de ska boka sjukresor när inte ens personalen förstår hur systemet fungerar? Svårt sjuka som inte har tillräckligt med pengar och inte orkar göra sin röst hörda utestängs helt enkelt från vården. Det kanske är en medveten taktik för att politikerna inbillar sig att man sparar pengar på det viset, men för oss patienter innebär det ännu mer stress och stora problem. I värsta fall katastrof. Kroniskt sjuka och handikappade diskrimineras.

Man kan t ex inte få sjukresor om man måste åka iväg akut, trots att man redan har färdtjänst. Inte alla har råd att lägga ut pengar själva för att ta en taxi. Speciellt inte kroniskt sjuka som ofta har stora merkostnader. Dessutom är risken att man inte får tillbaka pengarna om vårdgivaren glömmer att skicka in intyg eller tycker det är för omständligt. Eller att man själv inte orkar och glömmer för att man är för dålig. Alla har inte heller anhöriga och vänner som ställer upp gratis och fixar allt. För man måste helst vara frisk och ha gott om tid för att klara av all vårdbyråkrati.

Flera taxichaufförer jag talat med tycker att det ska räcka med ett kort om man har färdtjänst och de ständiga förändringarna och försämringarna ställer till med stora problem även för dem.

Jag konstaterar också att färdtjänsten inte hinner trycka upp nya broschyrer förrän reglerna har ändrats igen. I den nya broschyren från januari i år hade informationen om tandvårdsresor redan hunnit bli inaktuell när trycksaken skickades ut.

Mer och mer tid går åt för oss patienter för att läsa in oss på nya regler, ringa för att fråga och beställa, vänta i telefon, vänta i vårdköer och på bilar, mejla, faxa, ta kopior på och skicka in viktiga papper, diskutera byråkrati, regelverk, intyg och annat med handläggare, tandläkare och läkare, sjukgymnaster med flera - i stället för att kunna koncentrera oss på själva behandlingen. Läste att även över 50 procent av läkarnas tid går åt till pappersarbete.

Har ni räknat ut hur mycket tid som går åt för oss patienter, för vårdgivare och annan personal pga av all onödig och fullständigt meningslös byråkrati?

Jag tycker också det är landstingets sak att tillhandahålla blanketter som är enkla att fylla i om det krävs speciella intyg och tillstånd. Nu finns inte ens några blanketter för att t ex få resor för tandvård. Små kliniker trycker inte upp egna blanketter och har inte tid att informera sig om alla ständigt nya regler och sedan skriva egna intyg. Om det är mycket enklare att ladda sjukresekort via internet vet jag inte, men alla vårdgivare har alltså inte tillgång till internet på jobbet och/eller inte tillräcklig kunskap för att klara av att hantera alla webbtjänster. Den broschyr som jag fått om sjukresor innehåller inte all nödvändig info.

Det är ett stort pussel för oss patienter att planera resor och sjukvård så att det fungerar med alla tider och regler. Allt för ofta kör det ihop sig. Ett problem är även den obefintliga flexibiliteten; sjukresor kan t ex inte kombineras med färdtjänstresor, då man är helt låst vid adresserna som lagts in. Jag förstår inte heller varför vårdgivaren bara kan ladda kortet för 3 månader (eller 1 månad?) i taget om han eller hon vet att man går på en längre behandling som varar minst ett år?

Ringde även för ett tag sedan till en ÖNH-specialist för att få sjukresor laddade för en tid i maj. Men tydligen får man inte ringa för tidigt heller. Sköterskan bad mig återkomma ca en vecka innan den bokade tiden. Suck. Och om man sedan inte kommer ihåg eller inte kommer fram i telefon, eller det råkar vara stängt pga klämdagar och helger... En återbudsstid var jag tidigare tvungen att tacka nej till eftersom det tar ungefär en vecka att lägga in sjukresorna i systemet.

Många avstår från att söka vård och hjälp för att det tar för mycket energi, för att de är osäkra och/eller inte har råd. Det kanske är det som är meningen? Jag känner personligen flera svårt sjuka som inte orkar bevaka sina intressen. Andra anlitar hemtjänstpersonal som ledsagare för att allt är så krångligt. Hur mycket kostar inte detta? Men alla kommuner ställer inte upp med den hjälpen och jag känner inte något fall där hemtjänsten hjälper till med pappersarbete.

Problemet med just tandvård är att där inte finns något högkostnadsskydd för de flesta patienterna. Det blir dyrt när vi ovanpå alla kostsamma behandlingar måste ersätta tandläkarna för en massa pappersjobb också. Eller ska tandläkaren skicka en räkning för merkostnader till landstinget? Då kanske tandläkarna kan anlita en speciell sekreterare som sköter sjukresor och annat.

Jag anser också att sjukresorna är för dyra? 140 kronor för en enkelresa är alltför blodigt. Stockholms landsting verkar dyrast i hela Sverige. Varför finns ingen pensionärstaxa, som för färdtjänst? Det räcker också med ett högkostnadsbelopp om man har färdtjänst, så som det var tidigare. Varför ändrades detta? Politiker förstår inte längre hur vanliga människor lever. (Jag talade i dag med en kvinna som är sjukpensionerad efter en ryggskada. Hon har fått en höjning på sin pension på 2 kronor (SIC!) per månad i år. Det täcker naturligtvis inte ens skattehöjningarna.)

Jag undrar även varför det inte syns i sjukresedatorn att jag har färdtjänsttillstånd för att sitta i framsätet? Varför pratar inte datorerna med varandra, trots att ni samplanerar färdtjänst- och sjukresor?

Med hjälp av all modern teknik borde det vara en barnlek att ordna sjukresor. I stället blir allt bara en byråkratisk djungel. Och borde inte patienterna kunna se på internet eller via mobilen vilka sjukresor som finns inlagda?

Tacksam för konkreta svar och skiftlig information på vad som gäller och varför ni inte kan förenkla systemet.

Trött nu på alla snubbeltrådar som politikerna placerar ut så att vi patienter inte kommer iväg på nödvändiga behandlingar. Tar ifrån en den lilla rest av energi man har kvar och behöver till annat. Det saknas ett patientperspektiv inom sjukvården.

Kopior av detta brev går till färdtjänsten och RTP. Eventuellt senare även till alla politiska partier - gamla och nya - i landstinget. Och till några medier.

Vänliga hälsningar

Hannelore
Andra bloggar om: , , , ,